אודות | פינת מומחים | כתבו עלינו | תודות | בלוג nfc | מילים בקפה | פורום רעננה | פרלמנט נשים | ספרים | צרו קשר
דף ראשי > ידע והעשרה > מאמרים

אומגה 3 - חלק ב’


2. מ EPA מיצר הגוף שלושה חומרים חשובים

א. חומרים גורמי דלקת עדינים מסוג פרוסטגלנדין 3 E . חומרים אלו גורמים למערכת החיסונית ליצור דלקת אך ורק במקרה של זיהום חידקי או נגיפי אמיתי. בכך הם גורמים למערכת החיסונית לתפקד נכון

ב. חומרים מאיצי קרישה עדינים מסוג טרומבוקסן 3A . חומרי קרישה אלו הם חומרי הקרישה הנכונים הגומרים לקרישת דם רק במקרה של פציעה חיצונית אמיתי אשר הגוף מזהה כפציעה. כמו כן מהירות הפעולה שלהם איטית יותר.

יש לשים לב שחומרי הקרישה ממקור אומגה 3 אינם מונעי קרישה אלא הם גורמי קרישה! ולכן אין להשוות את פעילותם לתרופות מונעות קרישה כמו קומאדין. אין שום סכנה של דימום יתר עקב לקיחת כמות גדולה של אומגה 3 והנושא הזה נבדק במספר מחקרים. להבדיל מכך יש סכנה בלקיחת תרופות מונעות קרישה מפני שבזמן ניתוח או פציעה החולה עלול לדמם, לעיתים בצורה בלתי נשלטת.

ג. חומר נוסף המיוצר מ EPA הנו חומצת שומן חיונית בשם DHA (שוב השם קשה לכן נסתפק ב DHA ). ה DHA הנו השומן החשוב ביותר במעטפת קרומי התאים הבא לידי ביטוי בעיקר בעצבים, הן במוח והן במערכת העצבים הפריפריאלית. ספציפית בלב יש חשיבות למוליכות עצבית מושלמת. אם אין DHA ויש חומצה ארכידונית, החומצה הארכידונית תופסת את מקומו של ה DHA במעטפת התאים וגורמת שוב לתגובות דלקתיות כרוניות.

3. מסיבה לא לגמרי ברורה צריכה של שמן דגים בשילוב של EPA ו DHA גורמת לעליה בכמות ה HDL בדם. כמו שראינו קודם כמות ה HDL בדם היא הגורם החשוב ביותר במניעת שקיעה של LDL וכולסטרול בדופן כלי הדם. בכך נמנעת האפשרות שהגוף יפתח דלקת נגד הכולסטרול בצורה נוספת

4. האם ניתן להחזיר את הגלגל לאחור? מחקרים חדשים מהשנים האחרונות בעיקר בבעלי חיים הראו שצריכה מוגברת של אומגה 3 ומניעה של אומגה 6 ביחד עם ירידה דרסטית בצריכת הסוכר יכולה להחזיר לאחור לפחות חלק מנזקי התזונה המערבית. זאת על ידי הפחתה מאד משמעותית של רמת הדלקת בכלי הדם וירידת הנפיחות מבלי לגרום לדלקת לדלוף החוצה. אין עדיין מחקרים על החזרת הגלגל אחורה בבני אדם אך מהבנת המנגנונים הביולוגיים ניתן לשער שצריכה של תזונה נכונה על פי המלצות אלו במשך מספר שנים עשויה להחזיר את הגלגל לאחור ולהקטין משמעותית את הסיכון למחלות לב גם ללא תרופות או בשילוב עם תרופות.

לסיכום פעילותה של אומגה 3 נגד מחלות לב וכלי הדם

  • מניעה של שקיעת כולסטרול בכלי הדם על ידי העלאה של רמת ה HDL ושיפור היחס LDL:HDL
  • מניעה של התפתחות דלקת כרונית על ידי מניעה של יצור חומצה ארכידונית והעדפה של יצור חומרי דלקת עדינים הנשמרים לצורך מלחמה במקרה של זיהום חידקי או נגיפי אמיתי
  • מניעה של היווצרות קרישי דם אלימים בתוך כלי הדם תוך כדי שמירה על יכולתו של הדם ליצור קרישה במקרה של פציעה חיצונית אמיתית שבה נדרשת קרישה למניעת דימום
  • מניעת הצורך בתרופות מונעות קרישה, תרופות נגד לחץ דם, תרופות משתנות ותרופות נגד דלקת כמו אספירין.
  • שיפור מבנה מעטפת העצבים ושיפור המוליכות העצבית ללב כתוצאה מהגדלת כמות הDHA בדופן תאי העצבים.

גורמים נוספים במחלות כלי הדם הקשורים בתזונה

כפי שראינו המקור התזונתי העיקרי לאומגה 6 הם הדגנים, התירס והשמנים הצמחיים

באופן לא מקרי אותם מקורות תזונתיים- הדגנים והתירס, מהווים גם מקור לעמילן מרוכז מאד. העמילן הופך בגוף לגלוקוזה או סוכר ומעלה את רמת האינסולין. העליה ברמת האינסולין באופן כרוני במשך עשרות שנים גורמת לסכרת סוג 2 הנקראת גם תנגודת אינסולין.

בנוסף לכך צריכה של עמילן וסוכרים אחרים גורם לגוף להפסיק לצרוך שומן כמקור אנרגיה ובכך גורם להשמנה. יש לשים לב שעצם צריכת סוכר מרוכז או עמילן גורמת להשמנה ללא קשר לכמות. המדד לפוטנציאל עליית הסוכר בדם ובעקיפין פוטנציאל ההשמנה נקרא אינדקס גליקמי. האינדקס הגליקמי של תפוחי אדמה, מוצרי תירס, מוצרי דגנים ומוצרי סוכר הוא גבוה מאד ומגיע קרוב ל 100. מוצרי דגנים מלאים ואורז מלא פחות מזיקים מכיוון שהאינדקס הגליקמי שלהם נמוך יותר.

מכיוון שבעולם המערבי אנשים צורכים כל יום בכל ארוחה הרבה סוכר (משקאות קלים, עוגות, ממתקים, חטיפים) והרבה עמילן (דגנים, תפוחי אדמה, תירס, אורז) הרי שרואים שילוב קטלני של מחלות לב סכרת והשמנה אצל אנשים רבים.

יש לשים לב כי לא ההשמנה גורמת לסכרת ומחלות לב אלא שאכילת דגנים וסוכר גורמת להשמנה סכרת ומחלות לב ביחד. הרזיה על ידי הורדת כמות הקלוריות אולי משפרת את המראה וההרגשה אבל לא מונעת מחלות לב. רק הפסקה של צריכת אומגה 6 וסוכר, כלומר הפחתה משמעותית ביותר של צריכת דגנים ומזונות העשויים מדגנים, והגברה משמעותי של צריכת אומגה 3 יכולה למנוע את היווצרות מגוון מחלות הלב שהזכרנו.

כיצד מגבירים אומגה 3

אומגה 3 בצורת חומצה לינולנית LNA במקור מגיעה מהצומח- פיטופלנקטון, עצות ים, עלים ירוקים עבים (תרד, סלק, רוקט, ריג’לה וכל העשבים בעלי עלים עבים), אגוזים שונים, בעיקר מלך וברזיל. הבעיה שאומגה 3 מהצומח איננה זמינה לתאי הגוף וחייבת להפוך בשרשרת מטבולית סבוכה ל EPA ו DHA . המסלול הזה איננו יכול לספק מספיק אומגה 3 בהרכב התזונה המודרני.

EPA ו DHA שהן שתי החומצות החיוניות לכלי הדם מגיעות אך ורק מהחי- מבשר בעלי חיים הניזונים מעשב (בשר אורגני) או ביצים מתרנגולות שניזונו מעשב או מדגים שניזונו מפלנקטון (לא מדגי בריכות אשר ניזונו מתערובת דגנים)

הדרך הפרקטית היחידה להשלים את המחסור החמור באומגה 3 ולנטרל את העודף החמור באומגה 6 הוא על ידי צריכת שמן דגים. הצורה הפרקטית לצרוך שמן דגים היא בצורת קפסולות של שמן דגים מרוכז. זאת עקב נטייתו של שמן דגים נוזלי להתחמצן במהירות ולקבל טעם וריח קשים מנשוא

המלצות מפורטות יותר לגבי מינון שמן דגים ללוקים בתסמונות שונות כולל מחלות לב ובהתאם למשקל הגוף ניתן למצוא בטבלאות המינון כאן (גלגלו לתחתית הדף למציאת טבלאות המינון)

טיפולים משלימים תזונתיים נוספים

הקטנה משמעותית של צריכת סוכרים עמילנים ודגנים להקטנת צריכת האומגה 6 ומניעת ההשפעה השלילית של גלוטן ועודף סוכרים בכלל

תוספת של אנטיאוקסידנטים מסוג ויטמין E . במקרה של מינון גבוה של אומגה 3, מעל 2-3 גרם ביום , חובה להוסיף ויטמין E 200 יב"ל ביום. לאנשים עם מחלת לב ידועה יש בדרך כלל עומס מחמצן גבוה מאד מראש (מצב דלקתי הוא מצב של עומס מחמצן גבוה) ולכן עליהם להוסיף יותר אנטיאוקסידנטים, עד 800 יחידות בי"ל ביום של ויטמין E )

שילוב עם תרופות

רופאים רבים לא מכירים עדיין בכך שאומגה 3 מפחיתה את הצורך בתרופות ולכן עלולים להגיד לחולה שאין בעיה לקחת כמות גדולה של אומגה 3 ביחד עם כמות גדולה של תרופות. כתוצאה מכך עלול החולה ביחוד במצב של תרופות להורדת כולסטרול ו LDL להגיע למצב של מחסור בכולסטרול. יש לדעת שכולסטרול נמוך מדי מסוכן ומזיק פי כמה מכולסטרול גבוה וגם הורדת LDL על ידי תרופות כמו סטטינים היא מזיקה. למעשה אם הגוף יוצא ממצב דלקתי כרוני ואם יש מספיק HDL אין צורך להוריד את רמת הכולסטרול בצורה מלאכותית.

לאומגה 3 יש השפעה סינרגטית עם תרופות רבות על ידי כך שהיא מתקנת מעצמה את הנזקים אותן באה התרופה לרפא. כלומר אומגה 3 עשויה למנוע את הצורך בתרופה או לאפשר ירידה הדרגתית במינון התרופה גם אצל מי שכבר חולה במחלת לב. כמובן שהורדת תרופות אשר ניתנו על ידי רופא חייבת להתבצע אם בכלל תוך כדי פיקוח רפואי ובעצת הרופא המטפל.

היכן להשיג?

ניתן לרכוש אצלנו שמן דגים בקפסולות של 600 מ"ג אומגה 3 (360 מ"ג EPA + 240 מ"ג DHA שהוא היחס האידיאלי בין שתי חומצות אלו). המוצר מגיע באריזות של 200 קפסולות ומאוחסן בקירור עד המשלוח. לאחר קבלתו יש לשמרו במקרר. המוצר נרכש ישירות אצל היצרן ומבוקר על ידי בדיקות איכות קפדניות ביותר ומיועד למאכל אדם. המוצר מסופק בדואר בלבד. החשיפה הקצרה לטמפרטורת החדר במהלך המשלוח בדואר אינה פוגמת בטריותו.

לפרטים והזמנות:

אורנה בן צבי
אומגה 3 גליל
טלפון 049999703 נייד 0523662324

דוא"ל

מידע רב נוסף על אומגה 3 ותזונה נכונה בכלל ניתן למצוא באתר www.omega3galil.com

קישור למצגת "לחיות ללא תרופות" מאת גיא בן צבי (להוריד למחשב, המצגת כבדה ולא ניתן לפתוח דרך האינטרנט)

בחזרה לחלק א' של המאמר




אנא המתן לטעינת התגובות...
כל הזכויות שמורות © | עיצוב: | Powered by [PiXeliT - בניית אתרים] |