הודפס מאתר http://hbh.co.il
דף ראשי > ידע והעשרה > מאמרים > גופנפש > אומגה 3 - לשיפור קוגניטיבי וטיפול בליקויי למידה (חלק א’)

אומגה 3 - לשיפור קוגניטיבי וטיפול בליקויי למידה (חלק א’)



במאמר הראשון סקרנו את תפקידן של חומצות שומן מסוג אומגה 3 במוח העובר והתינוק וכיצד להתחיל נכון את החיים של הילד מבחינת תזונת השומן. במאמר השני סקרנו את תפקידן של האומגה 3 במערכת העצבים של הילד הסובל מתסמונות נוירופסיכיאטריות שונות. במאמר זה נסקור את תפקידן של חומצות השומן מסוג אומגה 3 במניעה ואף החזרה לאחור של מחלות לב וכלי הדם

תקציר וחזרה מהמאמרים הקודמים

מעטפת תא העצב, כמו מעטפת של כל תאי הגוף, עשויה מרקמה שומנית. רמת המעבירות של אותה רקמה קובעת את איכות התקשורת של פנים התא עם חוץ התא.

בהתייחס לתקשורת בין עצבית הממברנה המפרידה בין קצוות תאי העצב מהווה את התווך דרכו עוברים הנוירוטרנסמיטרים המהווים את אחד מיסודות הפעילות העצבית של המוח.

ישנן שתי קבוצות של חומצות שומן הנחשבות לחיוניות עבור המוח- חומצה ארכידונית AA שהיא אומגה 6 ולעומתן EPA ו DHA שהן אומגה 3.

במוח האדם המודרני יש עודף גדול באומגה 6 וחוסר גדול באומגה 3. זאת בעיקר עקב התזונה מודרנית המבוססת על מזון שמקורו בדגנים, תירס ושמנים צמחיים.

כפי שנראה במאמר זה מערכת הלב הכוללת את כלי הדם והלב עצמו סובלת אף היא מחוסר איזון בין אומגה 6 לאומגה 3. רוב האוכלוסייה בעולם המערבי סובלת מעודף גדול של אומגה ממקור של דגנים ותירס ושמנים צמחיים אחרים וממחסור גדול באומגה 3

ההשפעות השליליות של חומצה ארכידונית (אומגה 6) בכלי הדם

1. חומצה ארכידונית מיוצרת בגוף בתהליך מטבולי המתחיל באכילה של מזונות המכילים חומצה לינולאית (Linoleic Acid) . מזונות אלו הם כל הדגנים, תירס, זרעים ושקדים (המכילים גם אומגה 3) ושמני מאכל כגון שמן חמניות, שמן תירס, שמן חריע, שמן כותנה, שמן סויה.

בגוף בעזרת סידרה של אנזימים מתקיים תהליך ההופך חומצה לינולאית (LA ) לחומצה גמה לינולנית GLA) ) לחומצה די גמה לינולנית DGLA) ) ולבסוף לחומצה ארכידונית (AA ) .

2. חומצה ארכידונית מהווה מקור לשתי קבוצות של הורמונים הנקראים איקוסנואידים (חומצות שומן בעלות 20 פחמנים, איקו= 20 ) האחראים על שתי פעולות קריטיות במערכת הדם:

א. חומרים מאיצי דלקת מסוג פרוסטגלנדין 2 E . חומרים אלו גורמים למערכת החיסונית ליצור דלקת בכל תא שבהן הם מצויים, גם במקרה שאין התקפה של חידק או נגיף

ב. חומרים מאיצי קרישה מסוג טרומבוקסן 2A . חומרי קרישה אלו הם אגרסיביים מדי וגורמים לקרישת דם מואצת בכל מקרה של פגיעה בכלי הדם. כפי שנראה בהמשך נטיה זו לקרישת יתר היא גורם מרכזי בסוג מסוים של מחלות כלי הדם הקרוי טרומבוזה

מה הוא כולסטרול, "כולסטרול טוב" ו"כולסטרול רע"

לפני שניגש להסביר כיצד מתפתחת מחלת לב עלינו להבהיר שלושה מושגי יסוד אשר לגביהם יש אי הבנה ואף הטעיה מתמשכת

כולסטרול

כולסטרול הוא חומת שומן קצרה המהווה אבן מוצא לחלק ניכר מההורמונים בגוף וביחוד הורמוני המין וחלק מהויטמינים השומניים כגון ויטמין D . יש לשים לב שכולסטרול הוא חומר גלם חיוני ביותר ושבלעדיו אין הורמונים ולמעשה אין חיים. הכולסטרול מיוצר בכבד ורמת הכולסטרול בדם מווסתת על ידי הכבד על מנת לענות על צרכי הגוף ליצור הורמונים. כולסטרול ממקור תזונתי כגון ביצים ובשר מהווה מקור אלטרנטיבי לכולסטרול מיצור עצמי. לכן אכילת כולסטרול מקילה על הכבד. יש לשים לב לתזונה דלת כולסטרול לא תוריד את רמת הכולסטרול כי הגוף יפצה על ידי יצור עצמי. ובכלל כולסטרול נמוך איננו דבר שיש לשאוף אליו כי הגוף יודע לבד כמה כולסטרול עליו ליצר.

LDL (הידוע בטעות כ"כולסטרול רע")

ראשית LDL בכלל איננו כולסטרול ואפילו לא שומן. LDL הוא חלבון. תפקידו של חלבון זה הוא להסיע את הכולסטרול מהכבד לכל תאי הגוף בעזרת הדם. ולכן LDL גם הוא חומר חיוני שבלעדיו אין חיים. נסיון מלאכותי להוריד את הLDL בעזרת תרופות כגון סטטינים רק גורם למחסור בכולסטרול בתאי הגוף ובכך גורם לשרשרת של הפרעות ומחלות הורמונליות כתוצאה ממחסור בחומר גלם ליצור הורמונים. מקור הטעות בהגדרת הLDL כ"רע" הוא בכך שחלק קטן מהLDL הנוסע בדם נדבק ושוקע בדפנות כלי הדם. על מנת למחזר את הLDL והכולסטרול חזרה לכבד יש את ה HDL

HDL (הידוע בטעות כ"כולסטרול טוב")

גם ה LDL איננו כולסטרול אלא חלבון. תפקידו של חלבון הHDL לגרוף את הכולסטרול ששקע באופן טבעי בדופן כלי הדם ולמחזרו בכבד לצורך יצור מחדש של כולסטרול וLDL שיסיע את הכולסטרול לכל תאי הגוף. כל מערכת השינוע והמחזור הזו של כולסטרול באה כדי לחסוך במשאב היקר והחיוני כל כך- הכולסטרול.

יחס HDL : LDL

על מנת לשמור את כלי הדם נקיים מLDL וכולסטרול ועל מנת למחזור כל טיפה של כולסטרול צריך שהיחס בין HDL ל LDL יהיה 3:1 או פחות. יחס של 2:1 הינו יחס מצוין. (דוגמה ליחס 2:1- LDL 100 ו HDL 50).

אם היחס גבוה יותר, למשל 4:1 לטובת LDL , אז צריך להעלות את רמת הHDL ולא להוריד את רמת ה HDL . למזלנו יש דרכים תזונתיות להעלות את הHDL , ובעיקר צריכה מוגברת של שמן זית ושמן דגים.

מה היא מחלת כלי דם או מחלת לב?

כיום ידוע כי רוב מחלות הלב מתחילות כדלקת של כלי הדם. התהליך הוא כזה:

1. כתוצאה מתזונה עתירת דגנים תירס ושמנים צמחיים תאי דופן כלי הדם מכילים כמות גדולה מאד של חומצה ארכידונית אומגה 6 ומעט מאד EPA אומגה 3. כתוצאה מכך דופן כלי הדם נמצאת במצב דלקתי כרוני ונמצאת בהיכון לפתח דלקת נגד כל גורם זר

2. כתוצאה ממחסור יחסי ב HDL ושקיעת כמות גדולה של כולסטרול ו LDL בדופן כלי הדם. תאי כלי הדם מזהים את הכולסטרול כגורם זר (מפני שהם מכילים אומגה 6) ומפתחים תגובה דלקתית כרונית

3. התגובה הדלקתית הכרונית מתפתחת במהלך של שנים ויוצרת כיבים (פרונקלים) בתוך כלי הדם. מעל הכיבים כמו מעל כל פצע בגוף נוצר גלד. הגלד הוא רקמה סיבית קשה. זו הרקמה אשר למעשה מצירה את דופן כלי הדם וגורמת לעליה בלחץ הדם

4. כל עוד ממשיך מצב של עודף אומגה 6 הדלקת הכרונית ממשיכה. מדבור בתהליך של עשרות שנים. הכיב מתפתח ומתפתח תוך כדי עליה בלחץ הדם. בשלב מסוים מתחילה תגובה דלקתית נגד הכיפה הסיבית והציפוי הקשה מתחיל להיסדק ולהתפורר. וכך קורה שבגיל 45 או 50 לאחר מספר עשרות שנים כל דלקת כרונית הכיב מתפוצץ ונוצר פתע פתוח בתוך כלי הדם.

5. כאן נכנסת לתמונה השפעה שלילית נוספת של מחסור באומגה 3 ועודף באומגה 6 : עקב עודף באומגה 6 וחומצה ארכידונית נוזל הדם רווי בטרומבוקסן 2A , מהסוג הגורם לקרישת יתר. ברגע שהטרומבוקסן חש בפצע הוא יוצר קרישה מהירה ומידית של הדם או טרומבוזה, לכאורה על מנת למנוע דליפה של דם אל מחוץ לכלי הדם. אך מכיוון שאין חור אמיתי בכלי הדם ואין דליפה אמיתית נוצר קריש דם ענק הנסחף עם כלי הדם ויוצר תסחיף של קריש דם. אם הקריש נוצר באחד העורקים המובילים למוח נוצר שבץ מוחי, אם הוא נסחף לריאות נוצר תסחיף ריאתי ואם הקריש נסחף ללב נוצר מחסור חמור באספקת הדם ללב הבא לידי ביטוי כתעוקת לב angina pectoris או כאוטם Infarction , או במילים אחרות "התקפת לב"

קריש הדם במקרה כזה נוצר תוך שניות ספורות ועלול להפתיע ולהרוג חולים שהיו לכאורה בריאים.

הערה חשובה: אצל ספורטאים ואנשים בעלי כושר גופני גבוה עדיין יתכן קיום של דלקת עורקים שתגרום לטרומבוזה פתאומית, ביחוד בזמן מאמץ שבו הלחץ גורם לפיצוץ הדלקת. יש לשים לב לכך שסיבולת לב ריאה אצל מי שניחן בכושר טבעי או מי שעוסק בפעילות גופנית לא מונע את קיום הדלקת ואת הסיכון שבה מפני שכושר נשיאת החמצן של הדם אצל ספורטאים גבוה יותר ומפצה על ההצרות של כלי הדם כתוצאה מהכיב שיוצרת הדלקת. כלי הדם של ספורטאים גם גמישים יותר ומתרחבים. לכן מוכרת תופעה של ספורטאים "המתים פתאום מדום לב".

ההשפעות החיוביות של אומגה 3 על מערכת כלי הדם והלב

1. אומגה 3 עוברת מסלול מטבולי דומה לאומגה 6 אך המסלול מסתיים בחומצת שומן הנקראת EPA (השם באנגלית כל כך קשה שלא המציאו לה שם סביר בעברית, כך שנקרא לה פשוט EPA ) במקום חומצה ארכידונית. התחלת המסלול בחומצה לינולנית (Linolenic Acid ) או בקיצור LNA . תהליך יצור ה EPA מתחרה בגוף על אותם אנזימים המשמשים ליצור חומצה ארכידונית. הגוף מעדיף ליצר EPA אם יש לו חומרי גלם מתאימים ולכן צריכת אומגה 3 מפחיתה את יצור החומצה הארכידונית.

להמשך המאמר




חזרה לדף מאמר
כל הזכויות שמורות © | עיצוב: | Powered by [PiXeliT - בניית אתרים] |